Menstruatie ongemakken en het Premenstrueel Syndroom (= PMS)

“Menstruatie”, “ongesteld zijn”, “je periode hebben”, “menses”, “opoe komt langs”: in deze blog een onderwerp waar we bijna allemaal iedere maand mee te maken hebben, maar waar we zelden openlijk over praten: de menstruatie en de mogelijke klachten. Als vrouw weet ik uit ervaring hoe deze klachten ons dagelijks leven kunnen beïnvloeden. Hoe naar het is als je iedere maand hier last van hebt.

Terug in de tijd

Laten we teruggaan in de tijd, naar mijn jeugd, bijna 45 jaar geleden. Gelukkig had ik destijds weinig last van mijn menstruaties, maar Catherine (oprichter van Care for Women) heeft een ander verhaal. Een verhaal wat ik ook regelmatig in mijn praktijk hoor.

“Al direct na het starten van mijn eerste menstruatie merkte ik dat ik helaas niet gezegend zou zijn met een pijnvrije menstruatiecyclus. Naarmate de jaren verstreken, begonnen mijn menstruaties een steeds grotere tol te eisen. De hevige buikpijn en stemmingswisselingen maakten mijn maandelijkse periode een ware beproeving. Dus besloot mijn huisarts op mijn 16e jaar, dat het een goed idee zou zijn als ik alvast ging starten met de anticonceptiepil. Er was weliswaar geen aanstaand vriendje in mijn hele omgeving te bekennen, maar voor mijn menstruatieklachten zou dit de oplossing zijn. En dus startte ik met de pil.

Het was pas jaren later toen ik in gesprek durfde te gaan met vriendinnen dat ik besefte dat ik niet alleen was. En nog een aantal jaren later dat mijn klachten een naam kregen: PMS. Het PreMenstrueel Syndroom. Niet dat ik hier echt iets aan had, want PMS (en ook PMDD) zijn zelfs op de dag van vandaag nog steeds een taboe onder vrouwen en zorgverleners.

Dus wat kon ik er 45 jaar geleden aan doen? Hulp zoeken? Waar dan?

Bovendien merkte ik in die tijd een groot taboe. Menstruatieklachten vielen al snel onder de indicatie aanstelleritis! “Ach joh…ze moet zeker weer ongesteld worden” kreeg ik vaak te horen. En juist deze houding maakt het zwaar en onterecht! Er is wel degelijk een oorzaak voor menstruatieklachten en het is essentieel om te begrijpen dat het ervaren van menstruatieklachten geen aanstellerij is! Deze klachten kunnen ons dagelijks leven echt verzieken en mogen nooit worden geminimaliseerd of gebagatelliseerd.”

De pil

Destijds was de pil de enige oplossing voor menstruatieklachten en PMS. Er was geen keus. Maar…anno 2024 zijn er wel meer oplossingen. Je hebt wel een keuze. En er is ook echt nu wel iets aan te doen! Het klopt dat anticonceptie, zoals sommige pillen, een effectieve methode kan zijn om menstruatieklachten te verminderen. Er zijn inmiddels veel verschillende soort anticonceptie met verschillende samenstellingen, typen hormonen, doseringen en bijwerkingen. Wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Laat je daarom eerst goed informeren voordat je zomaar aan een anticonceptiemiddel begint. Je gaat het jarenlang gebruiken en het zijn geen snoepjes. Jij verdient het om je goed te voelen en te genieten van een gezond en gelukkig leven.

Wat als je geen hormonale anticonceptie wilt?

Naast hormonale anticonceptie bespreek ik in een consult met jou wat andere mogelijkheden kunnen zijn om iets te doen aan hormonale klachten rondom de menstruatie. Te denken valt aan voeding, leefstijl en/of het gebruik van passende supplementen.

Geloof me: ik heb te veel vrouwen zien opknappen!
Je bent welkom in mijn praktijk. Een afspraak graag inboeken via deze website link: www.careforwomen-schagen.nl

Tot ziens!